I Adressa 10. desember ble det i et debattinnlegg hevdet at Nyhavna Utvikling ikke tar kunst- og kulturfeltet på alvor. Vårt svar stod på trykk 22. desember, og her er en utvidet versjon fordi Adressa har begrensninger på innleggenes lengde.

Men først litt om «det store bildet». Nyhavna er et område på størrelse med Midtbyen, og det vil ta rundt 20 år å utvikle stedet til å bli en bærekraftig sentrumsbydel for alle med alt det innebærer av ulike funksjoner og aktiviteter. Det ligger en rekke føringer i ulike strategidokumenter og politiske vedtak for hvordan bydelen skal bli den mangfoldige bydelen vi alle ønsker oss.  For å lykkes, må vi balansere mange hensyn og ulike interesser.  

Det er riktig at Nyhavna Utvikling har fått midler til en midlertidig prosjektstilling med finansiering for ett år. Det ble derfor tatt et valg for et halvt år siden om å fremskynde ansettelsen av en ny medarbeider i fast stilling som blant annet har et særlig ansvar for kunst- og kultur på Nyhavna. Med et utbyggingsperspektiv på 20 år, får vi ikke ivaretatt dette feltet med en midlertidig prosjektstilling i ett år. Det er Nyhavna Utvikling selv som i sin helhet bærer finansieringen av denne stillingen på permanent basis.

Vi jobber for tiden med en handlingsplan for kunst- og kultur hvor vi skal konkretisere kulturnæringsprogrammet for Nyhavna enda tydeligere, slik innleggsforfatterne etterlyser.

Planen skal blant annet peke ut noen området hvor vi kan samle aktører innen kunst- og kultur og bygge gode fag- og utviklingsmiljø slik kulturnæringsprogrammet legger opp til. Vi ser også på ulike modeller som kan bidra til å sikre stabile og rimelige lokaler til den delen av kunst- og kulturlivet som ikke har høy betalingsevne.

Vi leier i dag ut en lang rekke lokaler til aktører innen kunst- og kulturfeltet. Nyhavna Utvikling skal være en ansvarlig utleier. Det innebærer blant annet at bygg som leies ut, skal være godkjente til formålet. I høst har vi derfor, i samarbeid med Trondheim Havn, gjennomført en rekke tiltak. Det omfatter blant annet brannsikring og internkontroll som sikrer leietakere et trygt arbeidsmiljø i våre bygg også slik de står i dag.

Trondheim kommune leder arbeidet med å få på plass en kunstplan for Nyhavna hvor vi og representanter fra kunstmiljøet skal bidra, og vi er engasjert i prosjektet med å få på plass et nytt bygg til Vitensenteret på Nyhavna. Vi undersøker også mulighetene for å utvikle andre typer kulturbygg for å kunne imøtekomme flere av behovene som er meldt inn via høringsrunder etc.

Det jobbes for å få til flere kulturarrangement på Nyhavna i tråd med kulturnæringsprogrammet. Havet Arena gjør et godt arbeid i så måte, Trondheimsbiennalen skal inn med en stor kunstutstilling på Nyhavna, og en 1 000 kvm stor lagerhall er frigjort og stilt gratis til disposisjon for kunst- og kulturlivet, for å nevne noe.

Debattinnlegget fra 10. desember kan gi inntrykk av at det er Nyhavna Utvikling som har foreslått å rive Båtsmannsgata 4 som i dag brukes av flere kulturaktører. Dette bygget er, i likhet med flere andre bygg på Nyhavna, ikke i vår eie. Byggeier fester derimot tomten av Nyhavna Utvikling frem til 2044. Fylkeskommunen sendte nylig inn et planforslag til metrobussveg over Nyhavna med utgangspunkt i Kommunedelplanen for Nyhavna vedtatt av bystyret i 2016. I forslaget er det lagt opp til en vegbredde som forutsetter at flere bygg på Nyhavna rives, deriblant Båtsmannsgata 4. Det er med andre ord ikke Nyhavna Utvikling sitt forslag å rive Båtsmannsgata 4.

Huke, Numme og Leirdal mener at kunst- og kultur er fraværende i planene for Transittkaia. Dette er ikke den delen av Nyhavna hvor produksjonslokaler er planlagt, men kunst skal også her prege byggene, Doratorget og de offentlige parkene. Doratorget vil også bli tilrettelagt for mindre kulturarrangement som markeder, konserter, utendørs utstillinger etc.

Innholdet i de enkelte kvartalene på Transittkaia er ikke konkretisert enda. Men førsteetasjene skal inneholde et variert tilbud innenfor service og næring, og det er formål som også åpner for kulturproduksjon, visningsarealer og andre arealer til kultur.  

Nyhavna er et stort og langsiktig prosjekt med mange aktører, og vi er glade for engasjementet og debattene om Nyhavna. Vi skal i fortsettelsen informere så godt vi kan, og dersom det er spørsmål eller bekymringer knyttet til kunst- og kulturlivet, er innleggsforfatterne og andre interessenter velkommen til å ta kontakt med oss.

Erik Erlien, daglig leder i Nyhavna Utvikling AS